top of page
Search
  • Writer's pictureLou Hernández

SOKRA SZÁNT – KIVITELEZÉS VISSZAÁLLÍTÁS, HOGY MINDENBEN ÉLJÜK – Bírák 13-16 2023. július 09

Updated: Jul 15, 2023

Rob Inrig lelkész üzenete a Richmondi Bethany templomból, Kr. e. Kanada

Ma reggel meg akarok nézni valakit, aki távol élt tőle, akitől elhívták. Valaki, aki eltávolodott erőforrásától, és ezért drágán fizetett. Bár az erő minden látszata megvolt, életét gyengeség és vereség jellemezte. Egy ember, aki sikerre született, mégis oly sok szempontból, kudarcként élve.

Sámson történetét jól ismerjük. Puszta kézzel széttépett oroszlán; széttépett kötelek, mintha szalmából lennének, egy femme fatale, aki rendkívül gazdag lett, és egy előre nem tervezett fodrász találkozó. Ítélet 13-16

Kétségtelen, hogy története tele van drámával, megtévesztéssel és szexszel. Egy hollywoodi kasszasiker összes összetevője. A kérdés az, hogy mit üzen nekünk ez a kasszasiker?

Amikor elképzeljük Sámsont, gyakran egy bicepszű férfi jut eszünkbe, aki büszkévé teheti Herkulest. Bár lehetséges, hogy ő és Herc hasonlóan néztek ki, az is lehetséges, hogy Sámson az átlag nagyobbik oldalán állt. Bizonyos fokú bizonyossággal kijelenthetjük, hogy nem volt Góliát méretű. Egyáltalán nincs olyan hatalmas méret, ami az erejét magyarázná – olyan hőstetteket, amiket a bravúr megmagyarázhatna; megölni 1000 filiszteust egy szamár állcsontjával; puszta kézzel megsemmisít egy oroszlánt, és felemelte a város kapuit és elvitte a vállán. De akár egy puhafedeles regény borítójáról emelt izmos kép volt, akár egy testépítő kiegészítő „ reklámja ” , tudjuk, hogy Sámson olyan ember volt, aki az erősségeit támasztotta alá.

Az ereje azonban nem a guggolások és a hatalmas fekvenyomás eredménye volt. Természetfeletti erő volt, amikor „ az Úr Lelke rászállt ” Bíra 14:5-6, 15:14-15. Azt is tudjuk, hogy erős akaratú és valószínűleg éles eszű volt. Szerette a találós kérdéseket, és hozzászokott a győzelemhez. Egy csomó potenciál volt benne, akinek története tragédiába torkollott. Istenfélő embernek kellett volna lennie … de nem volt az. Hűséges embernek kellett volna lennie … de nem volt az. Isten vezető emberének kellett volna lennie … de nem volt az. Ehelyett azt lehet mondani róla, hogy engedetlen volt, legyőzték és megszégyenítették. A 13-16 bíró meséli el a történetet. Szóval: !

KI VOLT EZ AZ EMBER, ÉS MIT KELL TANULNUNK AZ ÉLETÉBŐL?

1. , tudjuk Magas elhivatottságú ember volt Judg. 13-án angyala bejelentette érkezését , nem úgy, mint a Keresztelő János és Jézus számára tett angyali bejelentések.

Ő volt egy Naz a rítus – külön Isten számára. :7 „ Az anyaméhtől ” – mielőtt levegőt vett volna, mielőtt kiáltás hallatszott. Nazarita fogadalma részeként pedig nem ihat bort . Nem közelíthetett egy holttesthez , és a haját sem szabad levágni . Ezt egyedülálló módon félretették, mint Isten emberét , hogy Isten idejében, Isten céljaira használhassák . Valaki, aki Isten felvértezve lenne, amikor és amikor szükséges. Az ő feladata? egyszerűen élj hűségesen úgy, ahogyan Isten eltervezte és kijelölt embere.

Ez a mi elhívásunk is – Isten egyedileg tervezte ; egyedi helyzetű emberek, akiket Isten az Ő elhívottjaiként teremtett abban az időben és helyen, amelyet Ő helyez el bennünket. Mi NEM csak a következő sora vagyunk valamilyen genealógiai táblázatnak. A mi problémánk az, hogy egyszerűen nem hisszük el ezt semmilyen lényeges módon. Talán igaz ez egy David Jeremiah ra, egy Francis Chan-ra vagy egy Priscilla Shirerre, de rám? Nem esély. Én csak tanár vagyok , diák vagy gyári munkás, vagy …

De az Ef 2,10 azt mondja nekem: Mert Isten alkotása vagyunk , Krisztus Jézusban arra teremtettünk, hogy jó cselekedeteket tegyünk, amelyeket Isten előre elkészített számunkra . C hosen , Az Ef 1:14 a világ megalapítása előtt mondja el nekünk . 139. zsoltár: „Anyám méhében összekötött … félelmetesen és csodálatosan készült … mindazok a napok, amelyeket elrendeltek Isten könyvében, mielőtt valamelyik létrejött volna. ”


Nem csak hosszú időre, hanem időben elrendelt céllal – isten tervezte. ISTEN KIJELÖLTE . TE! Most. Itt. Hol vagy! Azokon a helyeken, ahol csak te mehetsz.


SZÁLLÍTÓ VOLT


Sámson azt jelenti, hogy Napfény – el sem tudom képzelni, hogy az volt egy név, amelyet kamaszként szívesen hallott, de a neve megragadta , hogy kinek kellett lennie – Isten fénye a nagy sötétségbe jön. Samson ' s Ebben a sötétségben nem Mr. Muscle szerepe volt . Az volt a szerepe, hogy Mr. Faithful legyen . Isten Szabadítója . _ Ennek engedelmeskedve Isten megadja, amire szükség van, amikor szükséges.


De a sötétség, amelybe Sámson lépett, nem ismert fel, mert nem úgy nézett ki, mint Izrael múltbeli sötétsége. Nem volt hátat megtörő rabszolgaság, nem volt ostor a háton, nem volt csecsemőáldozat az aljas isteneknek. És mivel ezekre nem volt bizonyíték, Sámson beleakadt a megtévesztésbe. Valójában a filiszteusok nem voltak olyan kegyetlenek, mint az ország többi ellensége. Valójában Izrael és ellensége meglehetősen jól kijött egymással. Gazdasági kapcsolataik voltak. Összeházasodtak. És ezzel Izrael egyre jobban elmerült a filiszteusok világában, annyira elkényelmesedett kulturális és spirituális asszimilációjában, hogy többé nem kiáltott szabadulásért a filiszteusoktól.

Tim Keller ezt írja: „ Izrael kapitulációja a filiszteusok előtt sokkal mélyebb és teljesebb, mint bármely korábbi rabszolgaságuk . A múltban Izrael nyögött és gyötrődött a pogány hatalmak megszállása alatt, mert uralmuk katonai és politikai volt. De most az emberek gyakorlatilag tudattalanok rabszolgaságukról , mert annak természete a kulturális szállás. Az izraeliták most nem nyögnek és nem állnak ellen „ rablóiknak ” , mert teljesen átvették a filiszteusok értékeit, erkölcseit és bálványait, és alkalmazkodtak hozzájuk. Magához Sámsonhoz hasonlóan az izraeliták is szívesen beházasodtak a filiszteusok közé, valószínűleg azért, hogy „ feljebb léphessenek ” a kultúrában. Az izraelitáknak már nem volt felismerhető saját kultúrájuk, amely az Úr szolgálatán alapult. Nem vihetjük túlzásba az Izraelt fenyegető veszélyt. Az izraeliták a kihalás szélén álltak.


Így van ez velünk is – Amikor magunkra vesszük a körülöttünk lévő dolgok értékeit, attitűdjeit és hiedelmeit. Amikor megkülönböztethetetlenné válunk egy olyan kultúrától, amely szerint bármi megy. Ahol a tolerancia felülmúlja az igazságot, és ahol a viselkedés inkább kényelmi dolga lesz, mint meggyőződés. Isten adta meggyőződés. Ehelyett meghajol a személyes választás és a szituációs erkölcs istenei előtt.


Amikor Sámsonra nézünk, hihetetlenül szomorú kép elé nézünk. Küldetésben született – Isten népének megszabadítójaként, de élete nagy részében nem tudta felvállalni küldetését – inkább viharként, mint napsütésként élt. Vajon elmondható ez rólunk? Sikeres a munkánkban. Elégedett vagy azzal, amit csinálunk, de nem érzed azt a küldetést, amelyre Isten elhívott bennünket?


Sámson nehézsége az volt, hogy „ életlen ” képe volt azokról, akik fogságban tartották őket . Nem is néztek ki olyan rosszul. Nem viselkedtek olyan rosszul. Így hát testvériesedett az ellenséggel, ahelyett, hogy csatát vívott volna velük. Azok az idők, amikor harcba bocsátkozott, önző, „ közös orrból való ” visszafizetésből, nem pedig meggyőződésből fakadt. Emiatt, és mivel „ életlen ” képe is volt magáról, egy küldetés nélküli Sámson a saját erejére támaszkodott, nem nagyon figyelt arra, hogy van egy másik küldetésben , aki bár látszólag csekély veszélyt rejt magában, hogy mire volt beszervezve ő, Delila. Ennyire becsapott Sámson vakon meggyőzte magát arról, hogy hatalma az akarat erejében és a haja hosszában van, és ennek eredményeként naivan és arrogánsan visszaadta magát azoknak, akikről tudta, hogy a pusztulásán vannak.


Milyen hülye lehet? Sámson nem érti – az ereje sosem volt a hajrában.


És az én problémám és a tied? - Nagyon hasonlítunk rá. Oké, az én esetemben haj nélkül és igen, erő nélkül, de ugyanolyan hajlandósággal, hogy egészen a szélig sétáljak, vonzódva azokhoz a dolgokhoz, amelyek ártani fognak nekem.


Visszatérés ugyanazokhoz a régi kudarcokhoz, ugyanazok a régi kísértések megtévesztve, ugyanazok a régi bűnök megismétlése. Olyan helyek, ahová folyamatosan visszatérünk, mint a lények, akik visszatérnek egy csapdába, és azt hiszik, hogy gyilkos állkapcsa soha nem fog becsukódni.


SZÓVAL MI ROMLOTT EL?


1 LEGYŐZTÉK, MERT ÉTVÁGYÚ EMBER VOLT,, aki semmit sem tagadott meg abból, amire vágyott. Teljesen érzéki férfi – egy „ ő-ember ”, „ nő-gyengeséggel ” , aki „ én-jogosultsággal ” él .


Látja és úgy veszi. Vágyik, és így birtokolja. Letagadják , ezért öl.


Ez a jogosultság módja. Egy olyan világnézet, amely arra késztet bennünket, hogy kielégítsük vágyainkat és szükségleteinket – erősebb minden fogadalomnál, nagyobb minden küldetésnél. Ez a nézet annyira megrögzült Sámsonban, hogy vakon élt, jóval azelőtt, hogy megvakult volna .


Micsoda szomorú összegzés egy olyan ember számára, akinek annyi a sorsa, és mégis megelégedett ennyivel.


14:1 Figyeld meg alaposan, mit mond a szöveg. Sámson lement Timnába (a filiszteusok vidékére), és meglátott ott egy fiatal filiszteus asszonyt. ” Ez a kijelentés sokat elárul nekünk.


Sámson olyan helyre megy, ahová nem szabadna, olyan kapcsolatot folytat, amelyet nem kellene folytatnia, és olyan követelésben végződik, amelyet nem kellett volna tennie . Amikor hazatért, azt mondta a szüleinek: „ Láttam egy filiszteus asszonyt. ” : 2 Miután apja aggodalmát fejezi ki, azt mondja: „ Menj, hozd el értem. Ő a megfelelő számomra. ” :3 Szó szerint: „ Jó az én szememben. ”

Ne hagyd ki ezt – fogalma sincs, ki ő, fogalma sincs, miben hisz, fogalma sincs, hogyan viselkedik, fogalma sincs, mit gondol – mindez lényegtelen, mert a szemek és a vágy hangosabban beszél, mint bármelyik. Csak annyit szeretne tudni, hogy mit lát! Pontosan ezt teszi a vágy.


Sámson étvágya felülírta Isten parancsait , hogy ne házasodjon össze a környező nemzetekkel Ex 34:16, MT 7:1-4. Sámson rossz helyen keresett, rossz dologért, rossz okból. És képzeld csak? - megtalálta! De ez nem lep meg minket, mert mi is ezt tesszük.


Ellenség vezetése alatt az élet lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláljuk azt, amit nem szabadna megtalálnunk olyan helyeken, ahol nem lenne szabad . Ez igaz azokra a helyekre, ahová az internet el akar vinni minket; igaz , hogy hova akar elvinni minket az a flört, és hova az a „ még egy ital ” ; és hol az, kinek kell tudnia? ' el akar vinni minket. Olyan helyek, ahová az ellenség csábít minket.


És hogyan kezeljük ezt gyakran? ' Uram, adj erőt, hogy ne adjak bele magam. Ez egy nagyszerű és fontos ima, de ez egy olyan ima, amelyet jóval azelőtt el kell imádkoznunk, hogy ott tartunk, ahol nem kellene . Ennek az imának az ideje NEM akkor van, amikor kinyitjuk a hálószoba ajtaját. Ennek az imának az ideje még azelőtt van, hogy még a közelébe kerülnénk a városnak . Az e-mail megnyitása előtt a www-oldalra kattintanak, vagy megírják a szöveges üzenetet. A szoftverblokkolók telepítése és a különböző Google-térkép-célhelyek kiválasztásakor az imák visszafelé történtek .


Látásunk rögzítése arra, hogy hová hív minket Isten, hogy nézzünk és éljünk. Engedelmességben élni, mert amint Pál figyelmeztet : Ne tévelyegjetek: Istent nem csúfolják, mert amit elvet, azt aratja is. Mert aki a saját testének vet, az a testből arat romlást, aki pedig a Léleknek vet, az a Lélektől fog örök életet aratni." Gal 6:7, 8


De a jó hír ez: Erősítsétek meg magatokat (Krisztus) gondolkodásmódjával... Éljétek az életeteket Isten akarata, nem pedig emberi vágyak által irányítva. 1Pét 4:1, 2

Röviden, mielőtt elhagynám Sámson atyjával szemben támasztott 14:3-as követelését , még egy megjegyzést kell tennem, ami kissé mellékes, de kritikus. Vessen egy pillantást apja szavaira : „ Nincsenek nők Izraelben? ”

Legyünk őszinték , a gyereknevelés nehéz. Gyakran előfordul, hogy úgy érezhetjük, bekötött szemmel navigálunk. Az irányok nem mindig egyértelműek. A döntések nem mindig egyértelműek. Olyan időkben, amikor erős kézre van szükség, és máskor, amikor nincs szükség erős kézre. Kemény igazság a nehéz időkre, mert Amikor az igazság a küszöbön áll, és a sebzés közel van, ezek nem a javaslatok időszakai, vagy talán nem kellenek . Sámson apja így válaszolt: „ Nincsenek nők Izraelben? ” egy rendőr ki. Nehéz idők járnak az igazságra – fiam , dehogy. Nem megy oda. Amit gondolsz , az rossz. Amit gondolsz , az rossz. Amit tőlem kérsz, az rossz . Nem fog megtörténni. Semmiképpen.

kemény igazságot mondtam, NEM kemény igazságot . Ez nem diktatórikus, „ halott testem feletti ” kijelentések reklámja. A tanulmányok egyértelműek, a legkárosabb nevelési stílusok az uralkodó, kontrolláló szülő ÉS a passzív, nem érintett, „ félő beszélni ” szülő. A diktatórikus szülő gyakran olyan gyerekeket hoz létre, akiknek összetörik a lelke. Bár a gyerekek sorra kerülhetnek, ennek az engedelmességnek nagy ára van. Általában a fennhéjázó szülő gyerekeket teremt, akik lázadoznak. Lehet, hogy külsőleg megfelelnek, de belsőleg formálódik a lázadás. De a passzív, nem érintett szülői nevelés nem sokkal jobb.

Szülőként van amikor igazat KELL mondanunk, néha kemény igazságot. Ha nem mondasz semmit, vagy csendben maradsz, majd reaktívan beszélsz, az kárt okoz. Szülőként a jövő szülői szerepét kell vállalnunk, megértve, mi forog kockán. Igazat mondani gondoskodó szeretetben és kegyelemmel, amelyet meg kell adni, bármi áron.


De nehogy lemaradjunk róla, ez az elv nem korlátozódik a gyermeknevelésre. Keresztényekként arra vagyunk hivatva, hogy Lélek által vezetett, szeretettel motivált igazságmondók legyünk. Az igazság nem javaslat. Nem mindig vigasztaló váll és néma nyelv.

Az öntörvényű Sámson figyelmen kívül hagyta az életét és a szüleit érintő minden feddést, mivel nem tudta kitartani azon, amit helyesnek tudtak, és hajtogatta, amikor azt követelte: „Menj, hozd el értem ” . Kapitulációjuk betekintést enged nekünk, miért élt úgy, ahogyan Sámson – a passzivitás terméke, amelyet most elvakított a jogosultság érzése. A kimondott igazság és a megélt igazság megosztottsága.

2 LEGYŐZTÉK, MERT A SAJÁT EMBERE VOLT . Erős volt. Legyőzhetetlen volt. Sámson volt. És bolond volt.

A Szentírás úgy határozza meg a bolondot, mint aki azt mondja a szívében, hogy nincs Isten Zsolt 14:1 . Gyakorlatilag így élt Sámson. Ő írta az életét. Nem Isten.

Annak ellenére, hogy életre szóló fogadalmat tett, hogy nem igyon erős italt, Sámson ezt gyakorolta olyan helyeken lenni, ahol nem kellene lennie – egy 7 napos ünnepi lakomán, ahol ömlött a bor. Nem azt hiszem, fogadalmammal ez egy rossz hely. Mézet eszik egy elhullott állat teteméből. Nem azt hiszem, fogadalmammal ez egy rossz hely. Merüljön el az érzékiség világában, amit csak akar. Nem gondolkodni, fogadalom vagy nem fogadalom, ez egy rossz hely.

De elég erősnek gondolta magát ahhoz, hogy megbirkózzon a körülötte lévő dolgokkal, és ne vegye észre, hogy vak. És ebben a vakságban egyre messzebbre sétált az ellenség odújába .

Legyen szó részeg ellenségekkel való buliról egy lakodalmon, vagy borotva átnyújtásáról egy prostituáltnak, a BŰN TÖBBRE VISZ, HOGY MENNI SZERETNÉL, HOSSZABBAN TARTJA MINT AZT TERVEZTE, HOGY MARADNI, ÉS Sokkal TÖBBBE KERÜL, AHOGY VÁRTAD .

3 LEGYŐZTÉK, MERT AZ ÖNAKARAT EMBERE VOLT

Akarata - nagyobb, mint a cél, amelyre született; Az ő akarata – nagyobb, mint a szülők bármilyen tanácsa; Akarata nagyobb, mint Isten akarata az életére .

A tragédia az volt, hogy a Lélek felhatalmazta, de soha nem irányította a Lélek. Ez bármelyikünkkel megtörténhet, és amikor megtörténik, olyanok vagyunk , mint Sámson – képesek vagyunk a nagyságra, de a bűn megtéveszti és irányítja. Szellem lakott, de a Szellem nem engedett. Isten életünk szélén, nem pedig trónján.

Itt volt a probléma. Sámsont kiképezték az igazságra; az igazság nagykövetének hívták, DE nem TUDTA és ELKÖTELEZETT igazság szerint élni.


De az evangélium jó híre? - Isten gyenge, hibás embereket használ. Amikor hozzá kiáltunk és bocsánatot kérünk, megvált és megtisztít minket minden hamisságtól. Nem a mi bűneink szerint bánik velünk . Az Úr irgalmas és irgalmas, késedelmes a haragra, bővelkedik szeretetben. Nem fog mindig vádolni, és haragját sem fogja örökké táplálni; nem úgy bánik velünk, ahogyan a mi bűneink megérdemlik, és nem fizet nekünk bűneink szerint. Mert amilyen magas az ég a föld felett, olyan nagy az ő szeretete az őt félők iránt; amilyen messze van kelet a nyugattól, olyan messze távolította el tőlünk vétkeinket.


Amint az atya könyörül gyermekein, úgy könyörül az Úr azokon, akik félik őt; mert tudja, hogyan alakulunk, emlékszik rá, hogy por vagyunk. A halandók élete olyan, mint a fű, virágoznak, mint a mező virága; szél fúj fölötte, és eltűnt, és a helye nem emlékszik rá többé. De az Úr szeretete öröktől örökké azokkal van, akik félik őt, és az ő igazsága a gyermekeik gyermekeivel – azokkal , akik megtartják szövetségét, és emlékeznek arra, hogy engedelmeskedjenek előírásainak. ” Zsolt 103:8-18


Sámson nagy megváltása akkor következett be, amikor élete utolsó lapjait írták. Emlékszel a történetre – Sámson köszörűkoronghoz láncolva, vak, legyőzött ember. Nagyon messze van attól, amit Gábriel elképzelt, amikor angyali kijelentéssel bejelentette, hogy eljött Izrael szabadítója .


Milyen ironikus kép – Izrael bajnoka köszörűkoronghoz van kötve. A filiszteusok istene, Dagon az aratás istene volt, tehát Sámson őrlése bizonyos tekintetben arra kényszerült, hogy olyannak lássa magát, amilyennek élt – csupán egyetlen kicsiny istent imádott , aki elvakított és rabszolgává tett. Élete végén – önmagának élve, vakon és semminél maradva. A kényeztetésért élt, amitől csak többre vágyott.


Lehetséges, hogy mi is olyanok vagyunk, mint Sámson, és visszatérünk a kis istenekhez, hogy rájöjjenek, hogy nem tudják teljesíteni , amit ígérnek. Nem tudják megadni azt, amijük nincs.


És azon a helyen, önmaga végén, Sámson felkiáltott: „ Felséges Úr – Elohim Adonai Isten emlékezzen rám " Jud 16:38 . És azon a helyen Isten megszabadított! Az ő választottja a Szabadító lenne. Az ellenség vereséget szenvedne . Isten győzelmét elérné . _ Céljait nem hiúsították meg. Mindenekelőtt Sámsonnak sikerült – egy „ elzavartnak ”, aki meghajolt Isten előtt. Egy " elrontott " , akit Isten felvett a Hit Hírességek Csarnokába a Zsidók 11-ben. Ugyanígy Isten elveszi a mi elrontottunkat , függetlenül attól, hogy milyen rossz vagy mennyi ideig volt az , és a mi történeteinket az Ő dicsőségessé változtatja. hatalmas, megváltó szeretetének demonstrációi.


dolog feltétele – a mi felhívásunk, Uralkodó Lord - Elohim Adonai . Uram, gyere, ments meg ! Gyere ments meg és bocsáss meg . És erre a kiáltásra Krisztus válasza : Szeretve vagy. Meg van bocsátva . Vért vásároltak, hogy élhess!


Ma reggel – nem számít, hol voltál. Nem számít, mit tettél. Nem számít, milyen messze jártál. Jézus felajánlása neked: Mindent újjá teszek . Csak gyere!





1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page